Ishikawa-diagram – visualisera orsakerna till problemet

Med Ishikawa-diagram visualiserar du varför något går fel – så att du kan lösa rätt sak istället för att bara släcka bränder.

Ishikawa-diagram – visualisera orsakerna till problemet

Typ av hack: problemlösning

Tid att genomföra: 15–45 minuter beroende på problemets komplexitet och antal personer

Ett Ishikawa-diagram, ibland kallat fiskbensdiagram, hjälper dig att identifiera orsaker bakom ett problem på ett visuellt och metodiskt sätt. I stället för att gissa, eller fastna i symptombehandling, kartlägger du alla tänkbara orsaker utifrån kategorier.

Metoden togs fram av den japanske kvalitetsgurun Kaoru Ishikawa på 1960-talet och används i allt från tillverkningsindustri till vård, utbildning och projektledning. Den passar extra bra när du står inför ett återkommande problem du vill förstå på djupet, till exempel varför projekt försenas, varför du alltid har fullt i inboxen eller varför konflikter uppstår i ett team.

Ett exempel är från ett svenskt sjukhus där man använde ett fiskbensdiagram för att förstå varför patientjournaler ofta saknades vid ronden. Istället för att bara säga ”personalen slarvar”, identifierades sex grundorsaker, allt från felplacerade skrivare till otydliga rutiner. Det blev starten på en hållbar lösning.

⚙️ Så använder du hacket

  1. Formulera problemet tydligt. Skriv det som en ”effekt” längst till höger i diagrammet – t.ex. ”Kunden får fel produkt”.
  2. Rita en horisontell linje (fiskens ryggrad). Dra pilar från denna linje som representerar huvudkategorier till möjliga orsaker.
  3. Välj orsakskategorier. Vanliga är t.ex. Människa, Maskin, Metod, Material, Miljö och Mätning – men anpassa efter situation.
  4. Brainstorma orsaker till varje kategori. Jobba gärna i grupp. Fråga ”Varför?” flera gånger för att komma åt rotorsakerna.
  5. Analysera och prioritera. Vilka orsaker verkar mest sannolika eller viktiga att ta tag i? Markera dem för vidare åtgärd.

💡 Exempel

Problem: Förseningar i leverans till kund. Vi börjar med att mappa upp kategorier och exempel på möjliga orsaker.

Kategori Exempel på möjliga orsaker
Människa Nya medarbetare har inte fått ordentlig introduktion, låg bemanning på eftermiddagar
Maskin Fraktskrivare strular, streckkodsläsare trasig
Metod Inget tydligt flöde mellan order och packning, oklara ansvarsfördelningar
Material Emballage tar ofta slut, fel storlek på lådor skapar ompackning
Miljö Trångt i packutrymmet, bullrig arbetsmiljö påverkar fokus
Mätning Ingen uppföljning av ledtid från order till leverans, bristande loggning av fel

Vi visualiserar kategorier med fiskbens-principen, och ja, du kan absolut skippa huvud och fenor på fisken när du ritar.

Just det här Ishikawa-diagrammet är skapat i Miro. Under rubriken "Testa nu!" nedan hittar du mallen. Klicka för att förstora bilden.

Vi detta steg analyserar du, eller teamet, och prioriterar vad som är viktigast att ta tag i.

🤖 Hacka med AI

Att jobba med en AI för skapa ditt Ishikawa-diagram är ett mycket kraftfullt sätt att problemlösa. Med många modeller kan du även skapa bilden visuellt.

Jag har problem med [beskriv ditt problem, exempelvis “projekt som alltid drar över tiden”]. Hjälp mig identifiera möjliga grundorsaker med hjälp av ett Ishikawa-diagram. Använd kategorier som Människa, Metod, Miljö, etc. och ställ gärna följdfrågor. Ställ frågor en och en och låt oss gemensamt bygga på diagrammet. När det är klart, visualisera Ishikawa-diagrammet genom att skapa en bild. I sista steget, assistera med att analysera och prioritera åtgärder.

🧠 Vad du får ut av hacket

  • Du hittar rotorsakerna till problem – inte bara symptomen.
  • Du får en visuell karta som underlättar kommunikation i grupp.
  • Du blir bättre på att förebygga istället för att bara reagera.
  • Du skapar struktur i kaos – särskilt vid komplexa eller återkommande problem.

⚠️ Hackbrister

  • Fungerar sämre vid akuta eller mycket enkla problem – då är det ofta överkurs.
  • Risk att drunkna i för många orsaker om man inte prioriterar.
  • Det kräver viss faciliteringsvana om ni är flera – annars kan samtalet spreta.

🧪 Testa nu!

👉 Miro – interaktiv brainstorming med Ishikawa-mallar

📚 Källor och vidare läsning